Forme metodice de aplicare a mijloacelor culturii fizice medicale

FORME METODICE DE APLICARE A MIJLOACELOR CULTURII FIZICE MEDICALE, GENERALE ȘI  SPECIFICE

Formele metodice de aplicare a culturii fizice medicale sunt diferite, în funcție de specificul unitații medicale, de obiectivele acestei unități și de particularitațile bolnavilor.

  1. Gimnastica de înviorare: cuprinde câteva exerciţii fizice executate la nivelul tuturor grupelor mari de mușchi şi a articulațiilor de bază ale organismului, ce au rolul de a favoriza trecerea de la inhibiția din timpul somnului datorată tratamentului medicamentos aplicat, la starea de veghe. Se execută timp de 8-10 minute. Citește mai mult

Psihodiagnosticul și psihoterapia schizofreniei

Schizofrenia este o afecţiune psihică ce debutează de regulă la vârsta pubertăţii. Schizofrenia este o stare în care persoană afectată are halucinaţii, credinţe bizare şi comportament neobişnuit. Schizofrenul pierde progresiv contactul cu realitatea şi îşi creează propria sa lume, are simptome negative, acestea ducând la izolare socială iar valorile şi realitatea înconjurătoare fiind mai mult sau mai puţin distorsionate. Dacă mediul în care se consumă afecțiunea este propice, evoluţia sa va fi mai bună.

Citește mai mult

Date clinico-epidemiologice în depresie

(STUDIU PE 352 CAZURI)

Articol publicat în revista “Buletin de Psihiatrie Integrativă”, nr.1 din Martie 2012

Rezumat

Depresia este de importanta majoră în dezvoltarea psiho-socială a individului şi societăţii, în recuperarea pacientului, în cadrul atât al familiei cât şi al societăţii, din punct de vedere tridimensional (bio-psiho-social), dar şi în privinţa recăderilor, care are o cauză exogenă.

Trebuie subliniată, de asemenea, importanţa în cadrul tratamentului consolidării şi recuperării a psihoterapiilor de grup , individuale , meloterapiei , kinetoterapiei , presopuncturii.

Citește mai mult

Kinetoterapia

Kinetoterapia este un tip de gimnastică medicală care etimologic se traduce terapie prin mișcare. Acest tip de gimnastică utilizează mişcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului.

Obiectivele kinetoterapiei se referă la redobândirea forţei şi rezistenţei musculare, a controlului şi echilibrului muscular, la imbunătăţirea legăturii dintre creier şi sistemul muscular, la corectarea traumatismelor fizice şi psihice, la relaxarea şi creşterea mobilităţii articulare şi a rezistenţei la efort, la corectarea deficitului respirator, la reeducarea sensibilităţii şi a deficienţelor de tip neurologic, la redobândirea încrederii în potenţialul fizic şi mental, la reducerea afecţiunilor reumatice şi nu în ultimul rând la recuperarea în urma accidentelor vasculare.  Prin kinetoterapie încercăm să stimulăm întregul potenţial al corpului pentru a elibera energie prin cel puţin 3 perspective – laturi : fizică, chimică şi emoţională…

Citește mai mult

Psihoterapia de intervenţie în depresia anxioasă

Anxietatea este unul dintre cele mai generale simptome întâlnite în cadrul tulburărilor psihice, fiind strâns legată de stres şi asociata frecvent cu depresia.

Tulburarea de anxietate generalizată, ca frecvenţă, este a doua tulburare psihică, după depresie, aproximativ 5% din populaţia globului suferind de această tulburare.

Anxietatea se caracterizează prin hipervigilentă ce induce creşterea nivelului activării fiziologice, făcându-ne mai conştienţi de valenţa negativă a stimulilor ambientali.

Citește mai mult