Ca un omagiu adus intregului corp medical si administrativ ce sustine viata si activitatea din acest centru de sanatate „Confesiuni de la Inaltele Porti ale Regatului”.
Exista un loc secret si atentie – o marturie vie si clar ancorata in timp si spatiu la picioarele masivului Bucegi – un spatiu deschis in aceasta imaculata si cuceritoare vale a Rasnoavei.
In fata crestei „Coltii Morarului” iti atrage atentia cladirea statuara a sanatoriului – parca incarcata de istorie, primitoare, emanand noblete, de natura sa-ti asigure oaza de tihna. Inconjurata de maretia muntilor, incinta iti lasa impresia ca te afli intr-o cetate a strajerilor.
Dotat cu cabinete medicale adecvate medicilor curanti – psihiatri, psihologi, asistenta-tratament, farmacie – puncte indispensabile – in pavilion conlucreaza si doua sali de fizioterapie utilate adecvat, sala de masa scaldata in lumina naturala, generoasa, iti creeaza o stare benefica. La nivelul 3, intr-o sala spatioasa si eleganta, functioneaza programul specific de psihoterapie, sala care intr-un timp a gazduit momente literar-artistice, unde pacientii se simteau confortabil avand prilej de conversatie, istorisiri; socializarea, relationarea fiind deosebite privilegii de refacere mentala si psihica.
Dormitoarele, camere singulare sau compuse – ca o extensie… si din terase cu sezloguri rezuma o atmosfera eficienta, favorabila. Subliniez importanta ca, in acest interior reconditionat te simti rasfatat, regasindu-ti pacea interioara, mai ales cand pasesti ca intr-un sanctuar pe pata de culoare data de salonul de gimnastica decorat ultramodern de d-na profesoara Mariana Boer.
Din toamna anului ’89 nu renunt sa revin aici unde am beneficiat de atmosfera ideala pentru restaurarea sanatatii, gratie intregului personal al unitatii – unitatea ce-ti confera confort, relaxare, siguranta, un loc sustinut de preocuparea si dedicarea expresa a distinsului medic, Domnul doctor Octavian Brumaru.
Sunt multe alte detalii ce fac parte din acest tablou cu imaginea celui mai linistit colt din lume, un loc ,irific, unde ninge acum sfant, iar pe aleea curtii croita serpuitor te poti plimba meditativ, dispretuind ingaduitor motivele uneori nefavorabile ale unei vieti…
…Fie iarna, fie vara sanatoriul de pe Valea Rasnoavei ramane un punct de referinta nu numai pentru mine ci si pentru cei care si-au regasit sinele, fie ei oricare semeni ai nostri, fie ei actori, profesori, navigatori, furnalisti – artisti „regi” sau „pioni” egali din perspectiva divina si a nemarginitei sale iubiri.
16.martie.2012