Ne dorim ca cel puțin o dată pe an să fim departe de semnalele negative pe care le primim de la această tranziție tergiversată continuu, tranziție care parcă nu se mai termină, care nu rezolvă nimic și nu duce nicăieri, în care aproape toți suntem învinși și prea puțini învingători.
Să ne îngrijim corpul și sufletul pentru a recâștiga și păstra conștient sănătatea fizică și mentală în bătălia cu supraviețuirea.
Pentru prima dată M.S. a decretat anul 2001, anul sănătații mentale, sub deviza „nu excluderii, da implicării!”
Peste 20% din populația lumii suferă de tulburări ale sănătății mentale precum insomnia, nevroza, tulburări emoționale și comportamentale, stări reactive, depresii, stres, etc. În lupta împotriva instalării și permanentizării acestor tulburări, ni se oferă o alternativă – cura de tratament la Sanatoriul de Nevroze Predeal, o poartă către altă lume, a sănătății câștigate prin aplicarea unor terapii complexe: alopate, dar și complementare precum psihoterapie, meloterapie, fizioterapie, gimnastica la aparate, gimnastica aerobică, terapie de grup, drumeții.
Da, drumeții în natura guvernată de sentimente și inteligente, natura care preia de la sine, călător obosit de tranziție, bagajul de stres acumulat, încărcându-te în schimb cu energie pozitivă.
Vârf de lance în aplicarea acestor terapii și a recuperărilor de sută la sută, Sanatoriul Predeal, căutat de pacienți din întreaga țară, nu este căutat de clujeni. La o capacitate de peste 100 locuri într-o cură de trei saptamani, apar unul-doi clujeni sau niciunul.
Și e firească nedumerirea. De ce? Clinica de Psihiatrie Cluj, cunoscută în țară prin performanțele unor medici remarcabili, ignoră sanatoriul din Predeal. De ce? Sau medicii nu știu să-și convingă pacienții de beneficiile unui tratament în mijlocul pădurii? Ciocniri de interese?
Omule, tu cel constrâns de realitaăți mai puternice decât tine, obosit de lupta continua cu tine și cu ceilalți, trebuie să știi că tratamentul aplicat la sanatoriul Predeal te liniștește și te ajută să-ți aduni forțele aruncate pe câmpul de luptă al supraviețuirii. Îți aduce aminte cum este să zâmbești, să te bucuri și să iubești! Să mai știi că acest sanatoriu este unic printr-un climat de seninătate care învăluie aici, și numai aici, oamenii, pământul și pădurea. Seninatate pe care o duci cu tine la sfârșitul curei de tratament.
Dacă ai înțeles toate acestea, cere de la Clinica de Psihiatrie Cluj, un bilet de trimitere la Sanatoriul de Nevroze Predeal.
Ne întâlnim acolo!
M. E. – Cluj.